Speelplaats met toekomst banner
 

Hoe ziet VSK de speelplaats?

Moev tussen lessen speelplaats hulp VSK220De lesvrije tijd op school ervaren scholieren als enorm belangrijk om stoom af te laten. De speelplaats speelt daarbij een cruciale rol. De indeling, aankleding en activiteiten maken het verschil.

 


Invalshoek

Bij de inrichting van een speelplaats komen heel wat zaken kijken; veiligheid, bodem, leidingen en het financiële plaatje. Dat is werk voor architecten, aannemers, boekhouders en directeurs. Leerlingen zijn echter de belangrijkste gebruikers van die ruimte en hebben een mening over de inrichting daarvan, die vaak een waardevolle aanvulling is op die van de betrokken professionals. De inrichting van een nieuwe speelplaats is een kans om alle leerlingen op school inspraak te geven en zo te werken aan betrokkenheid, een gedragen schoolbeleid en aan burgerschap.


Hoe ondersteunen we je school? Met welke vragen kan je school bij VSK terecht?

VSK ondersteunt leerlingenparticipatie in middelbare scholen.

  1. Inspraaktraject

VSK begeleidt de inspraak van leerlingen rond verschillende beleidsthema’s zoals de speelplaats. Samen met een divers samengestelde groep leerlingen en leerkrachten, in nauwe samenwerking met de directie, brengt het de situatie in kaart, organiseert het een bevraging en gaat het aan de slag met de resultaten. Zo werk je aan een gedragen schoolbeleid en aan actief burgerschap. Een inspraaktraject telt 4 contactmomenten en kost 330 euro (inclusief materiaal en vervoer).

  1. Gratis tools en tips

Op de website vind je heel wat gratis tools en artikels rond leerlingenparticipatie. Een aantal daarvan zijn ook interessant als je met leerlingen rond de speelplaats wil werken. Zoals:

  1. Gratis informatie over rechten van leerlingen

Zo kan je op de website het antwoord lezen op de vraag ‘Is de school verplicht om leerlingen te betrekken bij de heraanleg van de speelplaats?’

  1. Workshop leerlingenparticipatie

Wat is leerlingenparticipatie en hoe ga je ermee aan de slag? In deze workshop bieden we een kader en tools en nemen we meteen ook ruim de tijd om de vertaling te maken naar jouw school en situatie, bv. hoe leerlingen betrekken bij de inrichting van de speelplaats. Deze workshop duurt 4 lesuren, kost 150 euro en is enkel op volwassenen gericht.

  1. Workshop met de leerlingenraad

Is je leerlingenraad geïnteresseerd om de speelplaats aan te pakken? In een workshop van 4 lesuren gaan wij met hen aan de slag over hoe ze de mening van de andere leerlingen kunnen te weten komen of hoe ze de directeur van hun plannen kunnen overtuigen. Deze workshop kost 150 euro.

  1. Aanbod op maat

Vind je de juiste ondersteuningsformule niet in de lijst hierboven? Wij werken ook graag een aanbod op maat uit samen met jullie.


Meer info & contact

Website     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.