Speelplaats met toekomst banner
 

Hoe ziet Speelmakers de speelplaats?

Moev tussen lessen speelplaats hulp Speelmakers220De speelplaats dient om te ‘spelen’ in zijn ruimste betekenis: de speelplaats is een plek vol kansen op plezier, ontspanning, rust, interactie, uitdaging, vrijheid, dynamiek, ...

Speelmakers gelooft in ‘spelen als doel op zich’ omdat het ruimte en waarde geeft aan het welbevinden van kinderen en jongeren.

‘Spelen’ bevordert en stimuleert ook de fysieke en psychische gezondheid, het concentratievermogen, de motivatie, de onderzoeksdrang en de sociale interactie van kinderen en jongeren.


Invalshoek

Als speelconsulenten kiest Speelmakers voor een speelsere wereld voor elk kind. Dit doen ze door alle betrokkenen te inspireren en te ondersteunen zowel op beleidsmatig vlak als in de praktijk. Binnen de schoolcontext kan de focus op spelen versterkend werken voor de leerlingen en hun leerkansen.


Hoe ondersteunt Speelmakers je school?

Heb je volgende vragen: Welke doelen stelt onze school voorop? Welke plaats geven we aan educatie, speelplezier, natuurbeleving, ervaringsleren en sociale interactie? En hoe moet dit er dan in de praktijk uitzien?

Speelmakers inspireert en ondersteunt jouw school in de ontwikkeling van je visie op de schoolspeelplaats. Ze begeleiden directies, leerkrachten, leerlingen en andere betrokkenen in dit denkproces, zowel in kleine als in grote groepen.

Speelmakers geeft ook vormingen, advies op maat of uitgebreidere trajecten die focussen op de praktijk van de schoolspeelplaats.

Mogelijke thema’s:

  • inspiratie voor de inrichting van je speelplaats: buitenkeuken, amfitheater, bouwspeelplaats, heuvels, klimbomen,…
  • inspraak en communicatie met leerlingen, leerkrachten en ouders bij de ontwikkeling van je speelplaats
  • realiseren en bouwen van een buitenkeuken, een bouwspeelplaats … Speelmakers komt ter plaatse bouwen samen met een team ouders en/of leerkrachten.
  • een andere rol voor de leekrachten tijdens de speeltijden: van reactief toezicht naar het positief stimuleren van spelen.
  • de speelwaarde van de voor- en naschoolse opvang verbeteren
  • veiligheid versus avontuurlijk/risicovol spelen: wat kunnen en willen kinderen zelf, wanneer grijp je wel/niet in, hoe omgaan met regels …?
  • speelkansen en impulsen vanuit je ruimte en materiaal, voor kinderen van elke leeftijd
  • van speelremmers naar speelkansen: hoe weerstanden tegenover een groene en avontuurlijke speelplaats (vuil, slecht weer, gevaar …) ombuigen naar een positieve, kansrijke blik?
  • gedeeld gebruik van je speelplaats met het jeugdwerk uit de buurt (speelpleinwerking, jeugdbeweging)

Meer info & contact

Website

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Tel.: 0473 93 40 62

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Tel.: 0499 61 02 41